Hoppa till innehåll

Höjdhopp i Sverige

Sverige har gjort sig känt inom höjdhopp utomlands. Att höjdhopp är stort i vårt land råder det inga tvivel om. Titta bara på stjärnor som Patrik Sjöberg, Kajsa Bergqvist och Stefan Holm.

Här går vi igenom vad denna sport betytt för Sverige.

Sverige är framgångsrikt inom höjdhopp

Åker du utomlands och berättar att du är från Sverige är det inte sällan som namnet Patrik Sjöberg nämns. Sverige har gjort sig känt för mycket, inte minst för sin sport, och höjdhopp är en av våra mest framgångsrika grenar.

Visste du att Patrik Sjöberg fortfarande är världens tredje mest framgångsrike höjdhoppare genom tiderna? Med sitt hopp på 2,42 meter är det bara två personer som slagit honom sedan 1987. Han är också alltjämt Europamästare.

Samtidigt har en annan svensk, Stefan Holm, egentligen presterat bättre inom höjdhopp än Patrik Sjöberg sett till antalet framgångar. Holm har retats för att aldrig ha slagit några rekord men att ha kammat hem hela 29 guldmedaljer är knappast ett skämt. Lägg till att han är cirka ett huvud kortare än sina motståndare så förstår du vilken prestation det är.

Kvinnliga höjdhoppare som lyckats

Höjdhopp i Sverige har gjort sig känt också för sina kvinnliga talanger. Kändast är Kajsa Bergqvist som än idag har världsrekord i höjdhopp bland kvinnor inomhus. Rekordet är från 2006 då hon hoppade 2,08 meter i Arnstadt.

Men Kajsa är inte ensam. Emma Green är en annan populär svensk atlet. Hon tog inte mindre än fyra medaljer i VM och EM. Dock inget guld. Vi har även Carolina Klüft. Hon har tagit medaljer inom sjukamp där höjdhopp ingår.

Sveriges bästa höjdhoppare

Att avgöra vem som är bäst i Sverige inom höjdhopp är egentligen inte särskilt svårt, i alla fall om vi får nämna tre namn. Patrik Sjöberg, Kajsa Bergqvist och Stefan Holm.

Patrik och Kajsa har satt världsrekord. Patriks rekord har sedermera slagits men endast av två personer – Javier Sotomayor och Mutaz Essa Barshim. Kajsas rekord är oslaget. Stefan Holms bragd ligger i den enorma mängd framgångar som han gjort genom åren i form av otaliga medaljer.

Hur är höjdhopp i Sverige idag?

Legendernas arv inom höjdhopp lever kvar än idag. Men det finns även nya talanger. I SM 2020 tog en 15 årig idrottare, Melwin Lycke, hem guldet. Han hoppade 2,17 meter vilket bådar gott inför framtida tävlingar. 2022 var han åter och hoppade då 2,16 meter. 2021 hoppade en annan talang, Fabian Delryd, hela 2,20 meter.

Bland kvinnorna hittar vi Maja Nilsson som hoppade 1,88 meter 2022 och Erika Kinsey som hoppade lika högt 2020. Den sistnämnda höjdhopparen har hoppat 1,97 meter som högst vilket visar tydligt att det finns talanger i Sverige inom höjdhopp än idag.