Hoppa till innehåll

Kända höjdhoppare

Vilken är världens mest kända höjdhoppare? Svar: Javier Sotomayor. Det råder det ingen tvekan om. Men vår Patrik Sjöberg och Kajsa Bergqvist tillhör också kändistoppen inom höjdhopp.

I denna artikel listar vi några av de främsta kändisarna inom höjdhoppssporten.

Javier Sotomayor

Javier Sotomayor är känd för att inneha världsrekordet i höjdhopp bland män. Det var 1993 som han satte det otroliga rekordet på 2,45 i Salamanca. Att inte en enda atlet lyckats slå detta rekord på cirka 30 år är i det närmaste otroligt.

Ta en titt på videon från hoppet så förstår du varför. 2,45 är otroligt högt!

Sotomayor dök givetvis inte upp ur intet utan var känd och satte en rad rekord dessförinnan. Bland annat satte han världsrekord 1988 och 1989. Han blev olympisk mästare 1992.

Javier Sotomayor har vunnit två guldmedaljer i världsmästerskapen och två silvermedaljer i samma mästerskap. I inomhusmästerskapen har han vunnit inte mindre fyra guldmedaljer. I panamerikanska spelen från 1987 till 1995 tog han hela tre titlar.

Sotomayor är utan tvekan en av världens mest kända höjdhoppare genom tiderna.

Mutaz Essa Barshim

Mutaz Essa Barshim från Qatar har gjort sig ett stort namn inom höjdhopp och han är en idrottsman som fortfarande är aktiv.

Denne legend är olympisk mästare från 2020. Dessutom är han världsmästare och världens näst bästa höjdhoppare genom tiderna. Hans rekord ligger på otroliga 2,43 meter.

Tidigare har Mutaz vunnit guld i världsmästerskapen i London 2017 och 2019 i Doha. Han fick delad guldplats i olympiska spelen 2020 i Tokyo och silver i London 2012 samt Rio de Janeiro 2016.

Mutaz är också bland annat känd för att inneha rekordet i höjdhopp i Asien.

Patrik Sjöberg

Få svenska idrottsmän är mer kända än Sveriges Patrik Sjöberg. Han gick till historien genom sitt fantastiska höjdhopp under DN-galan i Stockholm 1987. Då hoppade han 2,42 meter vilket blev nytt världsrekord.

Detta resultat är fortfarande det tredje bästa inom höjdhopp genom tiderna och fortfarande bäst i Europa, något som visar vilken bragd det verkligen var.

Ta en titt på denna video och känn historiens vingslag:

Patrik Sjöberg blev världsetta i Rom 1987. Utöver detta tog han hem hela tre OS-medaljer, även om det aldrig blev något guld i de olympiska spelen. Ändå gick han till historien i OS genom att vara en av endast två manliga höjdhoppare som tagit tre medaljer (den andre är ovan nämnda Mutaz Essa Barshim).

Han vann inomhusmästerskapen i Europa fyra gånger och VM inomhus en gång. Vår svenske legend är så känd att Svenska Dagbladet valde att tilldela honom en alldeles egen guldmedalj 1985.

Stefan Holm

Svensken Stefan Holm har blivit retad för att, till skillnad från Patrik Sjöberg och Kajsa Bergqvist, aldrig slagit världsrekord. Ändå är han en av världens mest kända höjdhoppare och det är inte utan anledning.

Stefan Holm har vunnit en imponerande mängd mästerskap. Han är den ende svensk som vunnit guld i höjdhopp i OS. Stefan har fyra guld i världsmästerskapen inomhus, två guld i europamästerskapen inomhus och hela elva guld i svenska mästerskapen!

I en internationell jämförelse är han ändå på en delad femte plats i höjdhopp inomhus med ett maximum på 2,40 meter.

Men det som är mest imponerande av allt är att Stefan Holm är relativt kort, endast 1,81 meter, vilket ska jämföras med konkurrensen som vanligtvis ligger på 1,9 – 2 meter.

Carlo Thränhardt

Carlo Thränhardt från Tyskland har gjort sig känd inom höjdhopp genom att ha satt världsrekord tre gånger på 1980-talet. Han har alltjämt andraplatsen av de högsta hoppen all-time inomhus med sina 2,42 meter.

Denne atlet har vunnit ett guld och fyra silver i inomhusmästerskapen i Europa. Som kuriosa innehar Carlo världsrekordet i Masters 55-åldersgruppen med 1,9 meter.

Stefka Kostadinova

Stefka Kostadinova är definitivt världens mest kända kvinnliga höjdhoppare. Hennes världsrekord på 2,09 från 1987 (utomhus) är det än så länge ingen som lyckats slå. Inomhus har hon alltjämt en delad tredjeplats med 2,06 meter.

Denna bulgariska kvinnliga atlet blev olympisk mästare 1996 och vann VM två gånger. Inomhusmästerskapen vann hon inte mindre än fem gånger.

Kajsa Bergqvist

Svenska Kajsa Bergqvist har gått till historien som världens bästa kvinnliga höjdhoppare inomhus. Det var den 4 februari 2006 som hon satte världsrekord genom att hoppa 2,08 meter i Arnstadt.

Kajsa blev en första svenska kvinna som hoppat över två meter. Hennes utomhusrekord på 2,06 meter är också svenskt rekord genom tiderna. Bergqvist är också känd för att ha varit förbundskapten för Sveriges friidrottslandslag och Unicef-ambassadör.

Som kuriosa kan nämnas att Kajsa Bergqvist är utbildad sommelier. Tämligen fjärran från höjdhopp, men så kan det gå!

Blanka Vlašić

Kroatiskan Blanka Vlašić är en av världens kändaste kvinnliga höjdhoppare. Hon har vunnit världsmästerskapen två gånger och tagit hem två OS-medaljer (brons och silver).

Än idag har Blanka plats nummer två i höjdhopp med sina 2,08 meter som hon hoppade 2009. Inomhus ligger hon på en delad plats 3 med 2,06 meter.

Sammanfattning

Världen mest kända höjdhoppare är utan tvekan kubanen Javier Sotomayor. Med ett världsrekord från 1993 på 2,45 meter som ingen tycks kunna slå är det inte så konstigt. Damernas motsvarighet är bulgariskan Stefka Kostadinova som faktiskt haft världsrekord 6 år längre än Sotomayor.

Den i dagsläget ännu aktive Qataratleten Mutaz Essa Barshim tillhör definitivt också en av världens mest kända atleter. I Sverige har vi Patrik Sjöberg som än idag är tredje bäst i världen med sitt hopp på 2,42 under DN-Galan i Stockholm 1987. Svenske Stefan Holm har också blivit en legend genom att ha erövrat ett stort antal titlar genom åren.