Hoppa till innehåll

Svenska höjdhoppare

Det har funnits många duktiga svenska höjdhoppare genom tiderna. Patrik Sjöberg, Kajsa Bergqvist och Stefan Holm tillhör de absolut mest framgångsrika.

Låt oss titta närmare på de talanger som vi har.

Patrik Sjöberg

Patrik Sjöberg är utan tvekan en av de mest legendariska svenska höjdhopparna. Som 22-åring tog han guld i höjdhopp under DN-Galan i Stockholm 1987. Inte nog med det – han slog världsrekord. Då hoppade han otroliga 2,42 meter.

Sedan dess är det endast två idrottsmän som slagit rekordet nämligen Javier Sotomayor och Mutaz Essa Barshim. Trots att det snart gått 40 år är det rådande världsrekordet endast 3 cm högre än vad Patrik Sjöberg lyckades med!

Kajsa Bergqvist

Kajsa Bergqvist är en annan duktig svensk höjdhoppare. Hon har gått till historien genom att sätta världsrekord i höjdhopp inomhus. Hela 2,08 meter har denna kvinna hoppat.

Dessutom har hon gått till historien genom att hon var den första svenska kvinna som hoppat över 2 meter. Hon har också rekord i Sverige utomhus med sitt hopp på 2,06 meter.

Stefan Holm

En svensk höjdhoppare som sticker ut från mängden är Stefan Holm. Han är bara 1,81 meter lång. Detta ska jämföras med de 1,9 till 2 meter som de flesta andra manliga höjdhoppare är. Denna relativa kortvuxenhet är givetvis ett handikapp när du ska hoppa högt, men Stefan Holm har inte låtit sig avskräckas.

Med en enorm entusiasm och envishet har han lyckats ta fler medaljer i höjdhopp än någon annan svensk. Han har hela 29 guldmedaljer från de svenska mästerskapen, världsmästerskapen inomhus och europamästerskapen inomhus. Han är också den enda svensk som någonsin tagit guld i höjdhopp i OS.

Andra svenska höjdhoppare

Utöver dessa tre legender finns det flera andra svenskar som lyckats inom höjdhopp. Vi har Emma Green som kammat hem fyra medaljer i EM och VM. Svenskan Carolina Klüft har genom sina insatser i sjukamp tagit hem flera medaljer. I denna tävling ingår som bekant även höjdhopp.

Bland de idrottare som gjort sig kända på senare tid hittar vi den unge Melwin Lycke som tog guld i SM 2020 och 2022. Fabian Delryd är ett annat namn att lägga på minnet – guld i SM 2021.

Det finns även kvinnor som har potential att göra framsteg. Erika Kinsley har ett personbästa på 1,97 meter. Maja Nilsson en annan svensk höjdhoppare med potential. Hon van SM-guld 2022 med ett hopp på 1,88 meter.