Höjdhopp är en speciell sport när det kommer till världsrekord. Lyckas man sätta ett rekord brukar det dröja länge innan någon annan slår det.
Här går vi igenom alla rekord i höjdhoppstävlingar på elitnivå
Svårt att slå världsrekord i höjdhopp
Trots att det är mängder med atleter som varje år tävlar i höjdhopp är det sällan det blir några rekord. Det rådande rekordet (alla kategorier) är från 1993. Att höjden var 2,45 säger en del om att det nog inte är så lätt att slå detta rekord.
Världsrekordet i höjdhopp bland kvinnor är egentligen ännu mer imponerande. Det är från 1987, vilket gör det till det längsta varnade rekordet inom denna sportgren.
Varför är det så svårt? Förklaringen ligger i tävlingens natur. Det finns strikta fysiska gränser för hur högt en människa kan hoppa. Med hjälp av olika tekniker och uppfinnelserikedom har gränsen flyttats uppåt närmare en halv meter de senaste 100 åren. De senaste decennierna har det nästan blivit omöjligt att slå nytt rekord på världsnivå.
Världsrekord i höjdhopp – herrar
Det är kubanen Javier Sotomayor som har världsrekordet i höjdhopp. Han är känd för sitt rekord på 2,45 meter som han tog i Salamanca 1993.
Mätt med längdenheten feet som används i Storbritannien och USA är rekordet historiskt på ett annat sätt också. Sotomayor är nämligen den ende i världen som någonsin hoppat över 8 feet i höjdhopp.
Innan Javier Sotomayor tog rekordet 1993 satte han juniorrekord 1984, världsrekord 1988 och 1989.
När vi talar om världsrekord är det givetvis den som innehar den allra bästa placeringen som räknas. Men med tanke på hur tuff sport höjdhopp är kan det vara värt att titta på plats två och tre.
Nr två i världen är det Mutaz Essa Barshim från Qatar som har. Han hoppade hela 2,43 meter i Bryssel den 5 september 2014. Endast två centimeter under Sotomayor.
På plats tre hittar vi världskände svenske höjdhopparen Patrik Sjöberg. Han hoppade 2,42 meter i Stockholm den 30 juni 1987. Det var då nytt världsrekord och han behöll det i ett drygt ett år innan ovan nämnda Sotomayor slog det. Patrik Sjöbergs rekord är för övrigt fortfarande Europarekord i höjdhopp.
Världsrekord herrar inomhus
Inom höjdhopp görs det skillnad på utomhus och inomhus. Förhållandena är naturligtvis olika vilket gör att man skiljer dem åt. Världsrekordet i höjdhopp inomhus är det dock samme Javier Sotomayor från Kuba som innehar. Det är från 4 mars 1989 i Budapest då han hoppade 2,43 meter.
Näst bäst är tysken Carlo Thränhardt som hoppade 2,42 meter i Berlin den 26 februari 1998.
På delad tredje plats hittar vi Sveriges Patrik Sjöberg med 2,41 och Mutaz Essa Barshim från Qatar.
Denna trio ligger med andra ord fortfarande i topprankingen för höjdhopp såväl utomhus som inomhus.
Världsrekord i höjdhopp – damer
Bland damerna ligger världsrekordet av naturliga skäl lite lägre än för män. Här är det bulgariskan Stefka Kostadinova som har världsrekordet på 2,09 meter från 30 augusti 1987. Ja – det är ett rekord i sig inom denna sport att ha ett världsrekord så länge.
På andra platsen i världen hittar vi kroatiskan Blanka Vlašić som hoppade 2,08 meter 31 augusti 2009 i Zagreb.
Tredje platsen i världen hålls av en annan bulgariska, Lyudmila Andonova, som hoppade 2,07 meter i Berlin den 20 juli 1984.
Världsrekord damer inomhus
Damernas inomhustävlingar i höjdhopp har också gett ett antal fantsiska rekord. Här har vi i Sverige all anledning att vara stolta över vår Kajsa Bergqvist. Hon hoppade hela 2,08 meter i Arnstadt den 4 februari 2006. Märk väl hur nära detta är världsrekordet utomhus som endast är en centimeter högre.
Näst bäst i världen är tyskan Heike Henkel som hoppade 2,07 den 8 februari 1992.
Tredjeplatsen innehas av ovan nämnda Stefka Kostadinova från Bulgarien, Blanka Vlašić från Kroatien och Yaroslava Mahuchikh från Ukraina. Tre atleter som delar på tredjeplatsen med andra ord.
Flest antal medaljer – män
Världsrekord kan aven mätas genom antal medaljer. Här är de höjdhoppare som vunnit flest antal guldmedaljer i höjdhopp totalt sett:
- Javier Sotomayor – 13
- Mutaz Essa Barshim – 12
- Dietmar Mögenburg – 7
- Stefan Holm – 7
- Patrik Sjöberg – 6
- Lee Jin-Taek – 6
Följande atleter har vunnit guld i OS:
- Javier Sotomayor
- Mutaz Essa Barshim
- Dietmar Mögenborg
- Stefan Holm
- Valeriy Brumel
- Charles Austin
- Gennadiy Avdeyenko
Flest antal medaljer – kvinnor
Bland kvinnor ser topplistan med atleter som vunnit flest guldmedaljer i höjdhopp ut så här:
- Stefka Kostadinova – 13
- Sara Simeoni – 11
- Mariya Lasitskene – 9
- Ruth Beitia – 6
- Blanka Vlašić – 5
- Hestrie Cloete – 6
- Heike Henkel – 6
- Iolanda Balas – 6
Följande damer har vunnit guld i höjdhopp i OS:
- Stefka Kostadinova
- Sara Simeoni
- Mariya Lasitskene
- Ruth Beitia
- Heike Henkel
- Iolanda Balas
- Ulrike Meyfarth
- Rosemarie Ackermann
- Anna Chicherova
- Tia Hellebaut
- Yelena Slesarenko
Rekord per säsong
Ett sätt för atleter att hålla motivationen uppe när det är så svårt att slå världsrekord är att försöka sätta rekordet för den innevarande säsongen. Då går man också till historien.
Rekord per säsong – män
Här kommer en översikt över rekord i världen inom höjdhopp under de senaste säsongerna:
- 2021: Mutaz Essa Barshim, Gianmarco Tamberi & Maksim Nedasekau – 2,37 m
- 2020: Maksim Nedasekau, Ilya Ivanyuk, Luis Zayas, Jamal Wilson, Tom Gale & Darryl Sullivan – 2,33 m
- 2019: Mutaz Essa Barshim – 2,37 m
Rekord per säsong – kvinnor
Bland kvinnor ser rekorden under de senaste säsongerna ut så här:
- 2021: Yaroslava Mahuchikh – 2,06 m
- 2020: Mariya Lasitskene – 2,05 m
- 2019: Mariya Lasitskene – 2,06 m
Sammanfattning
Att sätta världsrekord i höjdhopp är verkligen svårt. Det faktum att rekordet från 1993 (män) ännu inte slagits är ganska talande. Ännu mer imponerande är det bland kvinnor där rekordet är från 1987. Världsrekord noteras separat mellan utomhus och inomhus, men skillnaderna är i praktiken små.